רקע
ה-PCT הינה אמנה פרוצדורלית שעוסקת בתהליך ההגשה של בקשת פטנט. פרוצדורה אשר יש לה השפעה רק על מדינות החברות באמנה.כיום, חברות באמנה 141 מדינות.
הפרוצדורה מפשטת הליכים למי שרוצה להגיש את בקשת הפטנט שלו ביותר ממדינה אחת.
לפני חקיקת האמנה היה נהוג להשתמש בשיטה אשר הוכרה ב PARIS CONVENTION
אשר לפיה ניתן להגיש בקשת פטנט במדינה א' בתאריך מסוים ובתוך 12 חודשים לאחר מכן להגיש בקשות פטנט בחו"ל (נניח במדינות ב' ג' וד' ) תוך שמירה על תאריך הבכורה כפי שנשמר עם ההגשה במדינה א'. למשל אם הגשתי במדינה א' פטנט בתאריך 1.1.2007 יכולתי להגיש תוך עד 12 חודשים (נניח בתאריך 1.1.2008 ) גם במדינות ב' ג' וד' ועדין לקבל כתאריך ההגשה את התאריך 1.1.2007. תהליך זה הינו מסובך ומורכב בשל ריבוי הבקשות, בחינות חיפושים וכו.
אשר על כן, חיפשו דרך בינלאומית טובה ויעילה יותר.
הפרוצדורה
נחזור אל הדוגמא הקודמת, לפני שהתחילו להשתמש ב PCT
בדוגמא הקודמת הגשנו בקשת פטנט במדינה א' בתאריך 1.1.2007 ועל פי אמנת פריז יכולנו להגיש את אותה בקשה במדינות נוספות תוך עד 12 חודש תוך קבלת התאריך הראשוני כתאריך בכורה.
השימוש באמנת PCT מאפשר הארכה של עד 30 חודש להגיש במדינות נוספות (במקום 12) וזאת לאחר מילוי פרוצדורה מסויימת אשר להלן עיקריה
א. הגשה במדינה א'
ב. תוך 12 חודשים משלב א יש להגיש לארגון בשם WIPO ( WORLD INTLECCTUAL PROPERTY ORGANIZATION) טופס אשר נקרא PCT APPLICATION ולשלם אגרת PCT
ג. תוך 16 חודשים משלב א' מקבל הממציא דוח חיפוש ודוח פטנטיבליות על המצאתו.
ד. תוך 18 חודשים משלב א' מתפרסמת הבקשה
ה. תוך 22 חודשים משלב א' ניתן לתקן את הבקשה – למשל אם כתוצאה מהתשובה שקיבל הממציא בדוחות גילה שתביעות מסוימות בהמצאתו אינן חדשניות
ו. תוך 30 חודשים משלב א' יכול הממציא להגיש את בקשתו במדינות נוספות (ב' ג' ד' )
מה מרוויח הממציא
הממציא שמעוניין לרשום פטנט במדינות א' ב' ג' הרוויח מספר דברים. ראשית:
הוא קיבל חוות דעת על הפטנטביליות של המצאתו ודוחות חיפוש מקיפים – דבר אשר יכול לאפשר לו לקבל החלטה מושכלת האם בכלל כדאי לו להמשיך בתהליך רישום הפטנט. כמו כן הרוויח הממציא אורך נשימה של 30 חודש להגיש ב' ג' ד'. תוך שמירת תאריך הבכורה כפי שהגיש במדינה א' .
שימו לב, ה PCT לא בא במקום הגשה לאחר 30 חודש במדינות ב' ג' ד' אלא רק דוחה את התהליך תוך קבלת דוחות וחוות דעת על הפטנט שהגשתם.
יודגש שוב שה PCT אינו פטנט אלא שיטת הגשת פטנט המאפשרת למי אשר הגיש פטנט במדינה א' לקבל בכורה תוך עד 30 חודש במדינות החברות באמנה אם מילא את הבקשה ואת התנאים הפרוצדורלים . יש לזכור כי ההחלטה עצמה אם לאשר את רישום הפטנט במדינות א' ב' ג' ד' שמורה למדינות אלה. ואין בהגשת בקשת ה PCT
לעזור בכך אם כי הדוחות שמתקבלים בדרך בהחלט נותנים אינדיקציה לממציא על טיב המצאתו.
נכון לשנת 2009 עלות הגשת בקשת PCT עומדת על סך כ 3000 דולר באגרות. אך למרות עלות זאת בוחרים רבים להשתמש בשיטה
להמחשה: בשנת 2008 הוגשו 164,000 בקשות PCT. במקום הראשון ארה"ב, לאחר מכן יפן, גרמניה, קוריאה צרפת סין ועוד. מדינת ישראל נמצאת במקום ה – 15 במספר ההגשות.
רחל אלקלעי, עו"ד ומרצה לקניין רוחני בפקולטה למנהל עסקים ( MBA ) , אוניברסיטת תל-אביב